Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2010 09:59 - 50 години детски куклен театър Щурче
Автор: estrellla Категория: Изкуство   
Прочетен: 4492 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 28.05.2010 10:03


image image

Детски куклен театър “Щурче “е създаден през 1959 година от Райко и Данаил Райкови в град Варна. През близо 50 годишната си история театъра си е извоювал достойно място и авторитет в обществения и културния живот както на град Варна, така и в страната.Уникалният стил,изразни средства и майсторство са само част от творчеството с марка “ Щурче “. Стотици варненски деца преминават през редиците на театъра, докосвайки се до изкуството под формата на игра и забавление.
Спектаклите се играят на най-големите сцени и форуми в страната и чужбина.Награди,грамоти и отличия се печелят от почти всеки фестивал.Дори на професионалните , а театърът е самодеен.В него играят деца , ученици , студенти и работници обединени единствено от любовта към куклите, приятелите и сцената.
Унгария , Куба , Полша , ГДР , Франция , Италия , СССР , Гърция , Естония , Сърбия , Хърватска , САЩ , Македония са аплодирали изкуството на двамата братя и тяхната трупа.
Десетки от участниците са спечелени за изкуството и продължават своя творчески път по професионалните сцени:
Иван Станев (режисьор ), Валя Банкова ( актриса ), Мариус Куркински ( актьор и режисьор ) , Мария Сапунджиева ( актриса ) , Лилия Лазарова ( актиса ) ,Цветелин Павлов (актьор ) , Петър Антонов ( певец и актьор ) , Невена Бозукова ( актриса ) , Димо Стоянов (актьор и певец , вокал на група ПИФ ) са само част от творците , които могат с гордост да кажат “Аз съм Щурче”.
Но приказката за двамата братя и техния театър свършва през 2000 година , когато клубчето,което ползват като дом на театър “ Щурче “, се превръща в стрийптиз-бар.Щурчета са “ поканени “ да напуснат и така идва краят на театъра.Кукли и декори остават да гният в незнайно чия собственост е Дом на транспортните работници – град Варна.Художникът Данаил Райков прави изложба на която има картина “Смъртта на щурчето”.Всичко изглежда напълно изгубено.
Но....щурчетата продължават да се виждат , общуват и да помнят.Докато през 2005 година решават да възстановят детски куклен театър “ Щурче “ и да продължат мисията на братя Райкови – децата да се забавляват чрез изкуство.
През декември 2005 год. се създаде Сдружение с идеална цел , със задача да се възстанови , съхрани и продължи делото на братя Райкови.
От януари 2006 год. действа новосъздадената трупа “ Щурче “ с 20 деца.В настоящия момент театърът има 60 минутен спектакъл.
През годините този театър си е създал име и е запазена марка. Всеки театрал, свързан с кукления театър, може да каже, че "Щурче" е стил. Ние искаме да запазим този стил", казва Христо Колев. Сградата, в която новите "щурчета" репетират, приютява и други детски школи. "Оказа се, че има много деца, които искат да се занимават с изкуство. От опит знам, че когато едно дете, което се занимава с извънкласна дейност, се докосне до нещо професионално направено, тогава можем много по-бързо да го спечелим за каузата и да му покажем истинските неща. В "Щурче" децата се учат на това, на което са ни учили и нас - че всеки е важен, независимо дали играе с куклата или трябва да повдига завесата, защото иначе няма да се получи спектакълът", разказва Христо Колев.

Новите "щурчета" вече имат и няколко награди от фестивали, но тази година им предстои интересно преживяване - за 50-годишнината на "Щурче" ще бъде поставен нов спектакъл. Христо Колев си е поставил задачата той да е издържан в стила на театър "Щурче", откъдето някога започва и неговият път към сцената.

image image
image image 
image image
image image
image image
image image
image



Тагове:   щурче,


Гласувай:
1



1. анонимен - maSina
25.01.2011 15:13
mnogo mi haresva.
цитирай
2. liak333 - Гледайте ни!!!
05.06.2012 22:19
Аз играя в този театър! Нашата работа е отборна и много трудна! Много сме добри! Ние се борим и побеждаваме! Няма някой, който да е останал недоволен! Нашето е просто магия! Никой не гледа само себе си, здрав отбор сме и нищо не ни разделя!
Гледайте ни! Заслужава си!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: estrellla
Категория: Забавление
Прочетен: 370110
Постинги: 122
Коментари: 161
Гласове: 714
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930