Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2010 17:27 - "Любов" - Елиф Шафак
Автор: estrellla Категория: Лични дневници   
Прочетен: 28416 Коментари: 4 Гласове:
13



image

Това не е притча за суфизма и исляма.
Това е книга за свободата да търсиш своя Бог.

Това не е разказ за средновековния поет Руми и дервиша Шамс.
Това е книга за мъката да откриеш път към себе си.

Това не е съвременната история за романтичната връзка между американка и шотландец.
Това е книга за радостта да намериш път към другия.

Това не е любовен роман.
Това е книга за любовта.

Прочетох тази книга с интерес и си заслужаваше. Ето малко цитати, които ме впечатлиха....

"Каквото и да се говори, любовта не е само сладко чувство, което идва и бързо си отива... Тя е самата същност и цел на живота. Тя спохожда всеки, включително онези, които я отбягват."

"Пътят към истината е усилие на сърцето, а не на разума. Нека сърцето ти бъде пръв водач. Не разумът. Срешни се със себелюбието си, опълчи се срещу него и накрая го победи. Познаеш ли своето его ще познаеш Бога."

"Където и да живеем, които и да сме, дълбоко в себе си се чувстваме несъвършени. Все едно загубили нещо и трябва да си го върнем. Повечето от нас така и не разбират какво е то. А и да разбират, само малцина успяват да тръгнат да го търсят."

"Можеш да познаеш Бога чрез всичко и всички във всемира, защото Бог не се свежда до джамия, синагога или църква. Но ако пък искаш да разбереш къде точно е Неговото обиталище, има само едно място, където да Го търсиш: в сърцето на онзи, който обича истински."

"Човек трябва да държи ума си удовлетворен, но и да внимава да не го разглези. Умът и любовта са от различно тесто. Умът привързва човекът и не се излага на никакви опасности, докато любовта разплита всички възли и излага на опасност всичко. Умът винаги е предпазлив и съветва: "Пази се от прекалено въодушевление", докато любовта казва: "О, давай! Престраши се!" Умът не се прекършва лесно, докато любовта може в миг да се превърне в отломъци. Но именно сред развалините са скрити съкровищата. Едно разбито сърце крие в себе си несметни богатства."

"Повечето неприятности по света са породени от езикови грешки и най-обикновенни недоразумения. Никога не приемай думите за чиста монета. Навлезеш ли в зоната на любовта, езикът, какъвто го познаваме, става отживелица. Каквото не можеш да изразиш с думи, може да се разбере с мълчание."

"Самотността и самотата са две различни неща. Когато си самотен, е лесно да изпаднеш в заблуда и да повярваш, че си на прав път. За нас е по-добра е самотата, защото тя означава да си сам, без да си самотен. Ала накрая е хубаво да намериш човека, който да ти бъде огледало. Запомни, само в сърцето на друг можеш да видиш себе си и Божието присъствие в теб..."

"Каквото и да се случва в живота ти, колкото и тревожни да изглеждат нещата, не изпадай в отчаяние. И всички врати да си останат затворени, Бог ще отвори само за теб нов път. Бъди благодарен! Лесно е да си благодарен, когато всичко е наред!"

"Търпението не означава да стискаш зъби и да не правиш нищо. То означава да си достатъчно прозорлив, за да се довериш на крайния резултат от процеса. Какво означава търпението? То означава да гледаш бодлите, а да виждаш розата, да гледаш нощта, а да виждаш зората. Нетърпението означава, да си толкова късоглед, че да не вибдаш резултата. Който обича Бога, остава търпелив, понеже знае, че се иска време непълната луна да стане пълна."

"Изток, запад, север, юг - все едно е. Накъдето и да си поел, просто се увери, че всяко пътуване е пътуване навътре в теб. Ако пътуваш навътре към себе си, ще обиколиш надлъж и шир света и ще стигнеш отвъд него."

"Търсенето на Любов ни променя. Който е тръгнал да търси любов, съзрява по пътя. В мига, когато тръгнеш да търсиш Любовта, започваш да се променяш отвътре и отвън."

"Постарай се да не се съпротивляваш на промените, които изникват по пътя ни. Вместо това остави живота да живее чрез теб. И не се плаши, че животът ти се преобръща с главата надолу. Откъде знаеш, че онова, с което си свикнал, е по-добро от нещата, който ще дойдат?"

"Лесно е да обичаш един съвършен Бог, безукорен и непогрешим, какъвто е Той. Много по-трудно е да обичаш своите ближни, другите хора с всичките им несъвършенства и недостатъци. Не забравяй, можеш да познаеш само онова, което си в състояние да обичаш. Няма мъдрост без Любов. Освен ако не се научим да обичаме Божието творение, не можем нито да обичаме истински Бога, нито да Го познаем истински."

"Истинската мръсотия е вътре в нас. Останалото просто се отмива. Има само една мръсотия, която не може да се махне с чиста вода, и това е петното на омразата и фанатизма, заразило душата. Можеш да пречистиш с въздържание и пост тялото си, но сърцето се пречиства само с Любов."

"Цялата вселена се съдържа в един-единствен човек - ТЕБ. Всичко което виждаш наоколо, включително нещата, които може би необичаш, и дори хората, които презираш, и от които се гнусиш, присъства в една или друга степен и в теб. Затова не търси дявола извън себе си. Той не е някаква свръхестествена сила, която те напада отвън. Той е най-обикновен глас вътре в теб. Опознай се докрай, погледни честно и твърдо и тъмните и светлите си страни и щепостигнеш върховната форма на съзнанието. Който познава себе си, познава и Бога."

"Искаш ли да промениш начина, по които другите се отнасят към теб, първо промени начина, по които самия ти се отнасяш към себе си. Не се ли научиш да обичаш искрено, докрай, няма как да бъдеш обичан. След като достигнеш този етап обаче, бъди признателна за всеки бодил, който другите може би ше хвърлят по теб. Това е знак, че скоро ще вървиш по дъжд от рози."

"Не можеш да виниш другите, че не се отнасят към теб с уважение, при положение че самата ти не се смяташ достойна за уважение."

"Не се плаши къде ще те отведе пътят. Вместо това се съсредоточи върху първата стъпка. Това е най-трудната част и именно за нея носиш отговорност. Веднъж направиш ли първата стъпка, нека всичко следва естествения си ход, а останалото ше се нареди само. Не се носи по течението. Самата ти бъди течение."

"Всички сме създадени по Божий образ и все пак, така че всеки е различен и неповторим. Няма двама души, които да са еднакви. Няма две сърца,които да бият в еднакъв ритъм. Ако Бог искаше всички да сме еднакви, щеше да ни създаде такива. Затова, който не уважава различията и налага на другите мислите си, не уважава и свещения Божи промисъл."

 "Животът ни е даден за кратко, и този свят не е нищо друго освен повърхностна имитация на Действителността. Само малко дете ще сбърка и ще помисли играчките за истинското нещо. Въпреки това хората или са заслепени от играчките, или без всякакво уважение ги чупят и ги изхвърлят. В този живот стой по-наддалеч от всякакви крайности, защото те ще разрушат вътрешното ти равновесие."

 "Как любовта може да бъде достойна за името си, ако избираме само красивото и загърбваме трудностите? Лесно е да се радваш на хубавото и да не харесваш лошото. Това го може всеки. Истинското предизвикателство е да обичаш едновременно и хубавото, и лошото не защото без нощ няма ден, а защото трябва да надскочиш такива описания и да приемеш Любовта в нейната цялост."

"Адът е тук и сега. Раят също. Престани да се плашиш от Ада и да мечтаеш за Рая, защото и едното и другото е заложено в настоящия миг. Всеки път,когато се влюбим, се въздигаме в Рая. Всеки път, когато мразим, завиждаме или се опълчваме срещу някого, падаме право в адския огън."

"Богат е животът, преизобилен и пълен. Или най-малкото си мислиш, че е така, докато не се появи някой, благодарение на когото разбираш какво ти е липсвало през цялото време. Подобно на огледало, в което се оглежда не онова, което го има, а онова, което липсва, този човек ти показва пустотата в душата ти - пустотата, която упорито с отказвал да видиш. Той може да е любим, приятел или духовен учител. Понякога дете за което се грижиш. Най-важното е да намериш душа, която да допълва твоята."

"Има ли начин да проумееш какво е любов, ако първо не обикнеш? Любовта не може да се обясни. Тя може само да се изживее. Любовта не може да се обясни, но именно тя обяснява всичко."

"Всемирът е едно. Всичко и всички свързани помежду си чрез невидима плетеница от историй. И да го знаем, и да не го знаем, всички водим безмълвен разговор. Не причинявай зло. Проявявай състрадание. И недей да злословиш зад гърба на другите - не отправяй дори наглед безобидни нападки! Думите, които излизат от устата ни, не изчезват, а постоянно се трупат в безграничното пространство, за да се върнат при нас,когато му дойде времето. От болката на едни ще ни заболи всички. От радостта на един ще се усмихнем всички."

"В живота има приятелства, които за обикновенните хора изглеждат неразбираеми, но всъщност са проводник на по-дълбока мъдрост и прозрение."

"Този свят е като заснежена планина, където кънти ехото на гласа ти. Каквото и да кажеш, и добро и зло, то ще се върне пак при теб. Затова в случай, че някой ти мисли злото, само ще усложниш положението, ако тръгнеш да злословиш за него. Ще влезеш в омагьосания кръг на мъстта.  Ето защо четиридесетдни и четиридесет нощи говори и си мисли за този човек хубави неща. В края на четиридесетте дни всичко ще бъде различно, защото дълбоко в себе си ти ще бъдеш друг."

"Миналото е въпрос на тълкуване. Бъдещето е илюзия. Светът се движи като по права черта през времето и не върви от миналото към бъдещето. Обратното, времето се движи на безкрайни спирали през и вътре в нас.
Вечността не е безкрайно време, тя е безвремие.
Ако искаш да постигнеш вечно просветление, премахни от съзнанието си миналото и бъдещето и живей в настоящия миг."

"Съдбата не означава, че животът ти е строго предначертан. Затова е признак на пълно невежество да оставиш всичко на съдбата и да не допринасящ дейно за музиката на всемира. Тази музика е всепроникваща и се състой от четиридесет различни равнища. Съдбата ти - това е равнището, където ще свириш своята мелодия. Едва ли ще смениш инструмента, но зависи единствено от теб доколко добре ще свириш."

"На този свят съжалявам три вида хора. Богаташът, който е изгубил богатството си, таченият човек, който е изгубил уважението към себе си и мъдрецът,който е заобиколен от невежи."

"Вярата в любовта превръща хората в герои, защото заличават в сърцата им страха и тревогите."

"Ако искаш да укрепиш вярата си, трябва да омекнеш в сърцето си. За да бъде вярата ти твърда, като скала, сърцето ти трябва да е меко, като перце. Заради болест, злополука, загуба или уплаха, по един или друг начин всички ние се изправяме пред неща, които ни учат как да станем по-малко себични и предубедени и по-състрадателни и великодушни. Въпреки това някой от нас усвояват урока и успяват да станат по-меки, докато други накрая стават по-непреклонни и отпреди. Единственият начин да се доближиш до Истината е да разшириш сърцето си, така, че то да обхване всичко човешко и в него пок да остане място за Любовта."

"Духовното ни развитие обхваща цялото съзнание, а не отделни негови страни. Между теб и Бог не бива да стои нищо. Нито имами, нито попове, нито равини или други пазители на нравствеността или религиозното водачество. Нито духовни учители, нито дори вярата ти. Вярвай в свойте ценности и правила, ала не ги налагай никога на другите. Ако постоянно разбиваш сърцата на хората, каквото и религиозно задължение да изпълняваш, то е безполезно. Пази се от всяко идолопоклонничество, защото идолите замъгляват зрението ти. Нека твой водач бъде само единствено Бог и сърцето ти. Научи истината приятелю, но внимавай да не превърнеш истината си във фетиш."

"Най-невеж е онзи, който си мисли, че разполага със всички отговори."

"Докато всички на този свят се стремят да стигнат някъде и да станат някакви, а след смъртта да оставят всичко това след себе си, ти се стреми към най-виисокото равнище на нищото. Живей леко, без да се обременяваш с нищо, все едно си числото нула. Ние не се различаваме от гърнето. Изправени ни държи не украсата отвън, а празнотата вътре. По същия начин имаме сили да вървим напред благодарение не на онова, към което се стремим, а на съзнанието за празнота."

"Всяка истинска любов и приятелство са разказ за неочаквано преобразяване. Ако преди да обикнем и след като сме обичали, сме същите , значи не сме обичали достатъчно."

"Бъди готова за необичайното и неочакваното и ще започнат да ти се случват странни неща, надхвърлящи и най-невероятните мечти."

"Животът не е друго освен стремеж към съвършенство. Всичко, което ни се случва, колкото и значимо и дребно да е то, всяка трудност, която понасяме, са проявление на божествения промисъл, подчинен на тази жел. Борбата е изначално заложена в човека."

"Религийте са, като реки: всички се вливат е едно море."

"В живота няма такова нещо, като рано или късно. Всчико се случва, точно когато трябва."

"На този свят не сходствата или обичайното, а очевидните противоположности ни тласкат напред. А всички противоположности във всемира присъстват и във всеки от нас. Ето защо вярващият трябва да се срещне с неверника вътре в себе си. А неверникът би трябвало да опознае правоверния, стаен в него. До деня, когато достигнем съвършеният човек, вярата е постепенен процес, за който е нужна неговата противоположност: неверието."

"Този свят се крепи върху взаймозависимости. И капка доброта не остава невъзнаградена, и прашинка зло не остава ненаказано. Не се страхувай от съзъклятията, измамите и номерата на другите. Помни, че ако някой залага капан, Бог први същото. Той е най-големият съзъклятник. Каквото и да прави, го прави красиво."

"Бог е изкусен часовникар. Толкова точен е неговия ред, че всичко по земята се случва, когато му дойде времето. Нито минута по-късно, нито минута по-рано. И за всички без изключение, часовникът върви вярно. За всеки има време той да обича и време да умре."

"Никога не е късно да се запиташ: "Готов ли съм да променя живота си? Готов ли съм да се променя отвътре?" Наистина е много жалко, ако един-единствен ден в живота ти е същият, както предишния. Във всеки миг, с всяка нова глътка въздух трябва да се обновяваш отново и отново. Има само един начин да се родиш за нов живот.: да умреш преди смъртта."

"Частите може и да се променят, но цялото винаги си остава същото. На мястото на всеки крадец, напуснал този свят, се ражда друг. И всеки почтен човек, който умира, е заменян от нов. По този начин не само нищо не остава същото, но и нищо не се променя."

"Живот без Любов не е живот. Не се питай към каква Любов да се стремиш, духовна или материална, божествена или земна, източна или западна.... Започнеш ли да делиш нещата, възниква ново и ново деление. Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е!
Любовта е жива вода! А влюбеният е душа от огън!
Светът се върти по друг начин, когато огънят обикне водата!"







Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

1. hikma - аз пропуснах няколко спирки...
12.08.2010 17:34
в градския рейс, защото се бях зачел в романа на Шафак, а го четях за втори път :))) Поздрави!
цитирай
2. estrellla - в градския рейс, защото се бях зачел ...
12.08.2010 18:48
hikma написа:
в градския рейс, защото се бях зачел в романа на Шафак, а го четях за втори път :))) Поздрави!

Браво на теб. А аз като я четях, бях на плажа и така се бях зачела, че забравих къде съм. Вечерта спах "на закачалката" :)))))))
цитирай
3. анонимен - lubov
04.09.2010 18:02
Купих си Книгата,заради заглавието.
Любов.Искаше ми се да разбера какво
всъщност се крие под заглавието.
И наистина се впечетлих,изчетох я на един дъх,
и също често пропусках станцията си на метрото.
Поздрави!
цитирай
4. анонимен - отдавна не бях чела толкова хубава ...
14.09.2010 16:51
отдавна не бях чела толкова хубава книга
всичко вътре ме впечатли много
вече имам различен поглед към света и околните
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: estrellla
Категория: Забавление
Прочетен: 369138
Постинги: 122
Коментари: 161
Гласове: 714
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031