Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2010 15:36 - Арган - златно масло от дървото на живота
Автор: estrellla Категория: Други   
Прочетен: 1343 Коментари: 0 Гласове:
2



Златното масло се добива от непознатото у нас арганово дърво, което расте само на две места по целия свят – Мароко и Мексико. В Мексико плодовете му не се използват, докато в Мароко е широко разпространено и маслото му замества зехтина. Дървото се смята за неофициален тотем, който символизира независимия и мистериозен дух на страната. Олиото от това дърво е много скъпо и до скоро непознато на света. Произвеждането му е изключително трудоемък процес, който се осъществява от местни жители (бербери), живеещи в покрайнините на Сахара, в района на град Агадир. Казват, че за добиването на литър масло, са необходими 20 часа труд. Дървото е много устойчиво и живее 150-200 години под силното слънцето на южно Мароко и с право си е извоювало от местното население името „дърво на живота“.
image

Берберите смятат, че то има лечебни свойства. Понижава холестерола, улеснява храносмилането, подпомага циркулацията на кръвта, намалява кръвното налягане...

Освен в храненето и медицината, то има редица приложения и в козметиката. Интересен факт е, че маслото подпомага всякакъв тип кожни проблеми. Съдържа високо съдържание на витамин Е и ненаситени мастни киселини, които успокояват, подмладяват кожата и действа като антиоксидант. Едновременно с това защитава от бръчки, изсушаване, акне, лекува псориазис. Маслото действа благотворно и на косата. Неслучайно мароканските жени се славят с красиви и жизнени коси.

Откривайки чудодейните му свойства, световните козметични фирми все повече влагат арганово масло в своите продукти. Такива са например компании, известни с натуралните си разкрасяващи средства, като Aveda, Nuxe, Dr Hauschka.

Арганово масло се съдържа и в берберската традиционна смес Амлу (арган, мед и бадеми). По вид лакомството се доближава до тахан или фъстъчено масло. Слави се с репутацията на афродизиак и е известно като мароканска натурална „виагра”.

Светът започва бавно да открива чудните свойства на еликсира арганово масло, който все още е слабо познат в България. Въпреки постепенното навлизане на продукта на световния пазар, най-сигурният начин за добиване на 100% чисто арганово масло си остава пътешествие до
Мароко, където с малко чар и усмивка имате голям шанс да станете горда притежателка на литър от златната течност.
image



Тагове:   масло,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: estrellla
Категория: Забавление
Прочетен: 371055
Постинги: 122
Коментари: 161
Гласове: 714
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930